Færøer Eilanden 🇫🇴, IJsland 🇮🇸
Bestemming
22 dagen
Reisduur
juni t/m augustus
Vertrekdatum

offerte aanvragen

Op weg naar en van IJsland passeer je de Færøer Eilanden. Dit is je kans om twee bestemmingen in één reis te beleven.

Combineer de subarctische natuur van IJsland, zijn rijke vogelleven en ruige vulkanische schoonheid met de ongerepte schoonheid en ongerepte natuur van de Færøer Eilanden.

We hebben een reisprogramma voor je samengesteld met 14 nachten op IJsland en 3 nachten op de Færøer Eilanden. De reis zit vol met prachtige ervaringen en we garanderen dat je herinneringen voor het leven maakt.

Inbegrepen:

Ferry Denemarken – IJsland retour met Smyril Line

Je eigen auto aan boord van Smyril Line

Hut met eigen douche/toilet

3 nachten in een 2-persoonskamer met douche/toilet in Tórshavn

2-persoonskamer met douche/toilet in hotels, guesthouses of boerderijen tijdens de rondreis op IJsland

Ontbijt in de hotels

Routebeschrijving rondreis op IJsland

Wegenkaart IJsland

offerte aanvragen

Niet inbegrepen: 

Uitgaven van persoonlijke aard en brug, parkeer–, veer-, tol- en tunnelgelden

Bijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (SCR) € 2,50 per aanmelding

Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) € 5,00 per persoon

Reis- en/of annuleringsverzekering

1

Inscheping Smyril Line

Vandaag vertrek je vanuit Hirtshals in Denemarken aan boord van MS Norröna van Smyril Line, op weg naar Tórshavn op de Færøer Eilanden.

2-5

Aankomst op de Færøer Eilanden

Aankomst in Tórshavn op zondagavond om 22.30 uur, het moment waarop je voet aan wal zet op de betoverende Færøer Eilanden. Het is nu tijd om te genieten van de ruige schoonheid van de Færøer Eilanden, die terecht zijn uitgeroepen tot de meest inspirerende eilandengroep ter wereld. Je verblijft 3 nachten in een goed hotel in de hoofdstad Tórshavn, gelegen op het grootste eiland Streymoy van de Færøer Eilanden. Deze unieke eilandengroep telt 18 eilanden, verbonden door bruggen en tunnels. Met 100.000 schapen, 50.000 inwoners, geen bomen en 700 kilometer aan wegen wachten prachtige landschappen op je verkenning. Nergens op de Færøer Eilanden ligt de zee verder dan 5 kilometer verwijderd. Op woensdagavond om 18.00 ga je weer aan boord van Smyril Line en vaar je verder door naar IJsland

6

Van Seyðisfjörður naar de omgeving van Höfn

Na aankomst in Seyðisfjörður gaat de route eerst naar Egilsstaðir. Onderweg passeer je een aantal watervallen die je uiteraard kunt bezoeken. Na het bezoek aan Egilsstaðir rijd je verder door de Skriðdalur vallei en over het gebergte Breiðdalsheiði, naar de Breiðdalur vallei. Als alternatief voor deze route kan je langs de oostelijke fjorden rijden met een bezoek aan het Petra Steen Museum. Na dit bezoek rijd je over de kronkelende wegen via het dorpje Djúpivogur naar Höfn, een belangrijke vissershaven. Overnachting in deze regio.

7

Van Höfn via Jökulsárlón naar Skaftafell

Je start de dag met een rit naar Jökulsárlón gletsjerlagune, een lagune waarin ijsbergen ronddrijven. Je kunt hier een rondvaart maken. Hierna raden we je aan een bezoek te brengen aan het Skaftafell National Park en een wandeling (1½ uur) te maken naar de Svartifoss waterval voordat je de reis hervat. Gedurende de reis langs de zuidkust passeer je Skeiðarársandur, een uitgestrekte vlakte van zwart zand aan de rand van een gletsjer. Hierna is er de mogelijkheid een stop te maken bij de kleine kapel van Núpsstaður en verderop bij de basaltzuilen van Dverghamrar. Onderweg naar het dorp Vík passeer je het dorp Kirkjubæjarklaustur en de uitgestrekte vlakte Mýrdalssandur. Vlakbij Vík is het mogelijk de Dyrhólaey klif op te rijden om papegaaiduikers te zien (van eind juni tot half augustus) en je kunt een bezoek brengen aan het Skógar volksmuseum en de Skógafoss waterval. Overnachting is in de omgeving van Vík  

8

Langs de zuidkust van Vík naar Selfoss

Vandaag kan je kiezen tussen een bezoek aan de Westman Eilanden of aan de vallei Þjórsardalur. Op de Westman Eilanden zorgde in 1973 een vulkaanuitbarsting van de vulkaan Eldfell voor de verwoesting van een deel van het vissersdorp op het eiland Heimæy. Dit was een florerende vissershaven. Je kunt een bezoek brengen aan dit eiland door (vooraf) een vlucht (5 minuten) te reserveren vanaf de luchthaven van Bakki. Op het eiland kan je deelnemen aan een twee uur durende excursie of je kunt een bootreis maken en het Natuurhistorisch Museum bezoeken.

Þjórsardalur: deze vallei was vroeger een landbouwgebied, maar in 1104 is deze regio verwoest door een uitbarsting van de vulkaan Hekla. U kunt genieten van de vergezichten en een bezoek brengen aan de ruïnes van Stöng en de reconstructie daarvan. Daarnaast zijn er de watervallen Hjálp (Tweelingwaterval) en Háifoss (de op 3 na hoogste waterval van IJsland) en je mag een bezoek aan Gjáin, een pittoresk dal, niet vergeten. Alvorens je verder gaat naar Hveragerði of Selfoss voor de overnachting, passeer je de elektriciteitscentrale van Búrfell.

9

De hoogtepunten van IJsland

Vandaag bezoek je enkele hoogtepunten van IJsland: de Gullfoss waterval, het hete bronnengebied van Geysir en het Nationaal Park Þingvellir. De Gulfoss waterval: naar de mening van velen de mooiste van IJsland. De waterval valt in twee delen in een diep ravijn. Het eerste deel is 20 meter hoog en het tweede deel 11 meter. Geysir: Stokkur is de bekendste geiser, deze spuit ongeveer elke 5 minuten een kolom kokend water vele meters omhoog. Þingvellir Nationaal Park: hier is het eerste parlement van IJsland gesticht in 930. Dit gebied is ook van geologisch belang, omdat het direct op de Mid-Atlantische rug ligt, tussen de Amerikaanse en Europese aardkorstplaten in. Daarom zijn er vele lange kloven in deze regio. Na een wandeling in deze mooie omgeving gaat de route verder richting Reykjavík voor de overnachting. Hier verblijf je 2 nachten.

10

De hoofdstad van IJsland Reykjavik

Vandaag is de hele dag beschikbaar om Reykjavik te bekijken. Je kunt winkelen in de hoofdstraat of in één van de twee winkelcentra, een bezoek brengen aan de vele musea en galerieën, wandelen in het natuurgebied aan de rand van de stad of rondstruinen in het centrum. Natuurlijk zijn dagtrips ook mogelijk, zoals naar Kulusuk in Groenland of een walvissafari. Verder kan je bowlen, paardrijden, een bezoek brengen aan de botanische tuin of een duik nemen in het mooie geothermische zwembad. Om een keuze te maken kijk op: visitreykjavik.is

11

Het schiereiland Reykjanes

Een bezoek aan het schiereiland Reykjanes. Eén van de hoogtepunten tijdens deze reis is Krísuvík, een gebied met een aantal solfataren (hete bronnen met een hoog zwavelgehalte en een zeer hoge temperatuur waar zelfs de bodem in oplost). De route gaat verder langs de zuidzijde van het schiereiland waarna je door een markant stuk lavagebied richting de beroemde Blue Lagoon rijdt. Dit meer is gevuld met geothermisch heet water dat rijk is aan mineralen waaraan het zijn blauwe kleur dankt. Een bad in deze lagune is een verfrissende ervaring! Vanuit de Blue Lagoon rijd je verder naar de rand van het schiereiland, naar de zogenaamde ‘teen’, voor een geweldig uitzicht over de oceaan. Je rijdt hierna naar Hvalfjörður, een plaatsje aan de gelijknamige fjord, Je verblijft 1 nacht in deze omgeving.

12

Van Borgarfjörður naar Snæfellsnes

Vandaag ontdek je de mooie omgeving van Borgarfjörður. De dag start vandaag met een bezoek aan Deildartunguhver, IJslands grootste heetwater bron. Deze bron voorziet huishoudens in een straal van 60 km van warm water. Je rijdt hierna naar Reykholt, hier leefde in de 13e eeuw de historicus Snorri Sturluson. Het volgende doel van vandaag zijn de Hraunfossar watervallen, een serie kleine watervallen die vanuit de lava ontspringen. Hiervandaan rijdt je via Borgarnes langs de zuidzijde van het schiereiland Snæfellsnes naar het volgende hotel voor de overnachting.

13

Snæfellsnes

De eerste stop vandaag zal zijn bij de Arnarstapi vogelrotsen. Een wandeling hiernaar toe is een aanrader, je ziet veel nestelende vogels zoals drieteenmeeuwen en noordse sterns. Het is ook mogelijk een stop te maken bij de Þúfubjarg vogelrots (deze ligt op korte afstand van de weg) en het strand van Djúpalónssandur waar de rotspaden je naar een indrukwekkend zwart strand voeren. Hier vandaan heb je ook een goed zicht op de vele lavavelden rondom de gletsjer Snæfellsjökull en bij goed weer zie je ook de gletsjer. De route gaat verder langs de noordzijde van het schiereiland door verschillende visserplaatsjes, zoals Ólafsvík en Grundarfjörður en wellicht Stykkishólmur. Uiteindelijk rijd je via Skógaströnd, genietend van vele mooie uitzichten over Breiðafjörður fjord, naar het dorp Búðardalur en vervolgens nog een klein stukje verder naar je hotel.

14

Naar de Westfjorden

Vandaag maak je een lange maar bijzondere reis langs de zuidkust van het westelijk fjordengebied. Het is een afgelegen gebied, maar met mooie vergezichten over de baai Breiðafjörður en het indrukwekkende gebergte aan de andere kant. Soms kan je zeehonden zien aan de kust. Je kunt tijdens deze dagtrip stoppen in Vatnsfjörður, dichtbij Flókalundur, om een mooie, korte wandeling te maken in het daar gelegen natuurreservaat. Na Flókalundur rijd je door naar de regio Barðaströnd met een leuk museum in Hnjótur. Daarvandaan voert de reis je naar Látrabjarg, de uiterste westpunt van IJsland waar indrukwekkende vogelrotsen uit de oceaan oprijzen. De overnachting is in deze regio.

15

Nog een dag op de Westfjorden

Vandaag reis je door een ruig berglandschap naar het noorden van IJsland om bij het hoogtepunt van deze dag te komen, namelijk Dynjandi, een imposante waterval. Deze waterval is eigenlijk een combinatie van vijf watervallen. Dit mag je niet missen! Je kunt via smalle paden omhoog klimmen om dichtbij deze watervallen te komen. Daarna rijd je via het dorp Þingeyri naar Ísafjörður, een visserplaatsje met mooie, oude huisjes en enkele musea, voor de overnachting. Rij ook nog even naar Bólungarvík, waar een oude vissershut is omgebouwd tot een klein museum.

16

Via de fjorden naar Hrútafjörður

Een rit langs Ísafjarðardjúp, één van de kleinste woongemeenschappen van IJsland, uiteraard met uitzondering van de hooglanden. Het landschap is zeer indrukwekkend met zijn kronkelende wegen langs de diverse fjorden. Vroeger waren in deze regio veel boerderijen te vinden, maar door de afstanden en de schaarste aan vlak land was landbouw erg moeilijk en is het gebied tegenwoordig nauwelijks bewoond. Na een rit langs de fjorden rijd je over de Steingrimsfjarðarheiði hoogvlakte naar Hólmavík. Hólmavík is een leuk vissersplaatsje waar je ook kunt winkelen of tanken! Hierna rijd je zuidwaarts langs de kust van Strandir, dit gebied is vooral bekend om zijn hoeveelheid drijfhout dat aanspoelt op de kust. Uiteindelijk rijd je door de regio rond Hrútafjörður waar je ook zult overnachten.

17

De belangrijkste stad van het noord Akureyri

Je reis voert verder door de provincie Skagafjörður, bekend vanwege de paardenfokkerij. Je kunt een bezoek brengen aan de turfboerderij Glaumbær, dat nu een museum is. Dit museum geeft een goed beeld van de leefwijze van IJslanders eind 19e eeuw en begin 20e eeuw. Daarna rijd je via Öxnadalsheiði en Eyjafjörður fjord naar Akureyri voor de overnachting. Akureyri wordt ook wel  de hoofdstad van het noorden van IJsland genoemd.

18

Het Mývatn meren gebied

In de ochtend rijdt je via de Goðafoss waterval, één van de meest imposante van IJsland, naar het meer Mývatn. Je moet beslist de omgeving van het meer gaan bekijken. Wij raden je aan een bezoek te brengen aan de pseudo-kraters van Skútustaðir, het Dimmuborgir lavalabyrint – waar vreemde lavaformaties bescherming bieden aan vele soorten vegetatie, de vulkaan Hverfjall – die je kunt beklimmen en de indrukwekkende solfataren in Námaskarð en Leirhnjúkur, waar kokende modderpoelen en kleurrijke zwavelafzettingen een schilderachtig beeld geven. Je verblijft één nacht in deze regio.

19

Het oosten van IJsland

Vandaag rijdt je noordwaarts langs het schiereiland Törnes en maak vooral een stop in het vissersplaatsje Húsavík waar je een walvissafari kunt maken of een bezoek kunt brengen aan het walvismuseum. Daarna gaat de reis verder naar Ásbyrgi, een kloof in de vorm van een hoefijzer, waar de 100 meter hoge rotsformaties bescherming bieden aan een klein bos. Een ander hoogtepunt vandaag is de waterval Dettifoss, de machtigste! De waterval is 44 meter hoog. Geen andere waterval ‘verwerkt’ zoveel water. Je kunt dichtbij de waterval komen door een wandeling te maken over een rotsachtige pad. Hierna rijd je oostwaarts via Grímsstadir, de hoogvlakte Möðrudalsheiði en het dal Jökuldalur naar Egilsstaðir, tevens het belangrijkste stadje van het oosten van IJsland. Je overnacht in Egilsstaðir of Seyðisfjörður.

20

Inscheping Smyril Line voor de terugreis

Alweer de laatste dag op IJsland. ´s Ochtends rijd je naar Seyðisfjörður om aan boord te gaan van MS Norröna van Smyril Line voor de overtocht naar Hirtshals.

21

Dag op zee

Deze dag staat in het teken van varen op zee. Ontspan op het zonnedek en bewonder het prachtige uitzicht over de oceaan.

22

Aankomst in Hirtshals

Je komt aan in Hirtshals rond 12.30 uur en is het tijd om afscheid te nemen van dit avontuur. Vanuit Hirtshals kun je jouw reisplannen vervolgen, hetzij naar huis terugkeren of misschien wel naar andere interessante bestemmingen in Denemarken of Europa reizen.

Tijdens deze rondreis overnacht je voornamelijk in hotels, maar soms zitten er ook overnachtingen tussen op een boerderij of in een guesthouse. In alle gevallen is de accommodatie van goede standaard. Het ene hotel kan klein en heel persoonlijk zijn, terwijl een ander hotel speciaal is door de prachtige ligging of soms extra luxe voorzieningen hebben.

Let op: In verband met de beschikbaarheid van de hotels bestaat de mogelijkheid dat de reis in omgekeerde volgorde wordt gedaan.